Huomenna juhlistan kesälomani alkamista eeppisellä lautapelillä nimeltä Twilight Imperium; pelillä, joka tunnetaan pitkästä kestostaan, mutta myös viihdyttävästä avaruusimperialismista. Ja viittaan tässä tietoisesti imperialismin aatteeseen, sillä peli on suoraan 1800-luvun loppu siirrettynä avaruuteen. Rodut tavoittelevat siirtomaita ja harrastavat asevarustelua. Tämän ohessa harrastetaan diplomatiaa ja ylevää politiikkaa, mutta käytännössä näilläkin ajetaan vain omaa etua. Laivastorajoituksia ajavat ne, jotka ovat jääneet varustelussa jälkeen, ja kemiallisten aseiden kieltoa ne, joilla ei moisia ole. Historianopiskelijana en voi kuin ihailla tätä sukellusta Euroopan suurvaltakauden mentaliteetteihin.

Tätä kaikkea viritellessäni olen myös ajatellut itseäni pelaajana, olen näet aika harvinaislaatuinen yhdistelmä. Toisaalta pidän monimutkaisista ja moniulotteisista lautapeleistä, ja toisaalta voittaminen ei ole minulle lainkaan tärkeää. Minulle pelin ääressä viihtyminen ja pelin sujuvuus ovat huomattavasti omaa pärjäämistäni tärkeämpiä, ja usein saatan tietoisesti tehdä epäoptimaalisia ratkaisuja, jos ne lisäävät pelin mielenkiintoisuutta. Yleensä tällainen hupipelaaminen rajoittuu lähinnä Afrikan tähden äärelle, ja ns. kovan raudan peleissä kilpailuhenkisyys on normi. Kaiketi monikymmensivuisen sääntökirjan opettelu on niin iso vaiva, ettei sitä jaksa kuin keskittymällä lopussa odottavaan voittamiseen.

Mutta mikä tuo voitto lopulta on? Todistit olevasi mahtava muovinappuloiden mastermind. Ei tuota oikein voi CV:hen laittaa. Vuosien muovisotilasharrastuksesta huolimatta en ole erkaantunut todellisuudesta niin paljoa, että uskoisin harrastukseni olevan jotenkin "cool". Raivolla ja vimmalla näitä pelejä pelaavat henkilöt ovatkin aina saaneet minut kummastumaan: luulevatko he olevansa jotenkin seksikkäämpiä jos voittavat? Lautapelaaminen ei ole urheilulaji vaan harrastus, ja harrastuksena siinä voi olla useampia voittajia, kunhan tavoitteena on ajan viettäminen hyvien ystävien kanssa hyvän pelin äärellä. Huomenna yksi meistä kahdeksasta julistetaan intergalaksiseksi imperaattoriksi. Voittajia toivon silti olevan enemmän.